به گزارش یورد نیوز، ترکیه با ۱۳۴ هزار نفر مورد ابتلا به کرونا، همچنان در رده کشورهای دارای بیشترین میزان ابتلا است و تاکنون ۳ هزار و ۳۳۶ بیمار در این کشور جان خود را از دست داده و در مقابل، بیش از ۵۸ هزار نفر بهبود یافتهاند.
با بالا رفتن میزان بهبودیافتگان، ترکیه امیدوار است در یک روند تدریجی، رفتهرفته به پایان تونل کرونا برسد.
احتیاط در اعلام روند عادیسازی
با آنکه آمارهای مرتبط با شیوع ویروس کرونا در ترکیه در روزهای اخیر نویدبخش بوده است اما دولت اردوغان همچنان ترجیح میدهد به شکل محتاطانه با این موضوع برخورد کند.
برخی از صاحبان صنایع اعلام کردهاند که به منظور جلوگیری از بحران اقتصادی بزرگ، دولت باید هرچه زودتر روند عادیسازی را آغاز کند و محدودیتها را بردارد اما دولت چنین نمیاندیشد.
ابراهیم کالین سخنگو و مشاور رئیسجمهور ترکیه در این مورد گفته است: «ما به دنبال آن هستیم که حتی در صورت اعلام شرایط عادیسازی، مردم با ماسک رفت و آمد کنند و ترددها محدود باشد. حتی به دنبال آن هستیم که در روز عید فطر هم محدودیت در تردد خیابانی ادامه پیدا کند».
ابراهیم کالین همچنین به این موضوع اشاره کرده است که با وجود درخواست برخی از داروخانهداران، دولت قصد ندارد که مجوز فروش خصوصی ماسک را صادر کند.
سخنگوی رئیسجمهور ترکیه بر این موضوع تأکید کرده است که ترس از احتمال گسترده شدن موج دوم ویروس کرونا، یک دغدغه علمی و بسیار مهم است و همه باید به آن اهمیت دهند.
وجود ۳۶ هزار ناقل مخفی ویروس کرونا
پروفسور آتش کارار، عضو شورای علمی وزارت بهداشت ترکیه در اظهاراتی با هشدار در خصوص مبتلایان بدون علائم ویروس کرونا در ترکیه عنوان کرد: «بر اساس برآوردهای انجام شده، در ترکیه ۳۶ هزار ناقل مخفی ویروس کرونا میتواند وجود داشته باشد».
پروفسور کارار در گفتگو با روزنامه حریت عنوان کرد: «یک بار دیگر به اهمیت استفاده از ماسک در جامعه تأکید میکنیم. بر اساس دادههای به دست آمده از کشورهای مختلف جهان، به میزان ۳۰ درصد از مبتلایان به ویروس کرونا، ناقلان مخفی و یا مبتلایان بدون علائم بیماری هستند. اگر آمار مبتلایان در ترکیه را ۱۲۲ هزار تن در نظر بگیریم نزدیک به ۳۶ هزار ناقل مخفی ویروس کرونا در ترکیه میتواند وجود داشته باشد».
وی در ادامه اظهارات خود تصریح کرد: «این آزمایش برای اولین بار در ایسلند انجام پذیرفت. به دلیل جمعیت پایین از تمام شهروندان تست کرونا گرفته شد. در نتیجه این آزمایش یکسوم از مبتلایان هیچ علائمی نداشتند. این آزمایش بعد در چین نیز تکرار شد. دادهها به شکل عجیبی به یکدیگر شبیه بود و یکسوم مبتلایان در چین نیز هیچ علائمی از ابتلا به ویروس کرونا نداشتند. وضعیت در کشورهای دیگر نیز تقریباً مشابه درآمده است. این نیز سبب شده است که در خصوص ترکیه نیز تخمینهایی زده شود. به همین دلیل تأکید فراوان داریم که همه باید از ماسک استفاده کنند».
پروفسور آتش کارا، همچنین به این اشاره کرده است که برخلاف تصور معمول، شناسایی ناقلین ناشناس، هزینه هنگفتی دارد. چراکه پراکندگی جغرافیایی آن نامشخص است و برای شناسایی این افراد، نیاز به انجام صدها هزار تست جدید وجود دارد.
در حال حاضر میانگین انجام تست روزانه از سوی وزارت بهداشت ترکیه بین ۳۵ تا ۴۵ هزار تست اعلام شده و قرار است به منظور شناسایی ناقلین ناشناس تعداد تست، از میزان کنونی فراتر برود.
بازداشت به خاطر توزیع ماسک رایگان
با آنکه ترکیه از اعلام نخستین مورد ابتلا به کرونا دو ماه فاصله گرفته و روند مبارزه با این ویروس، مدت زمان نسبتاً طولانی را سپری کرده است اما هنوز هم توزیع ماسک در این کشور، یک معمای لاینحل است.
دولت ترکیه دستور داده است که در هیچ کدام از داروخانههای این کشور، ماسک به فروش نرسد و این کالا به شکل رایگان در اختیار مردم قرار داده شود.
اما مکانیسم توزیع بر اساس کد ملی و دریافت کد انضمامی از تلفن همراه، با مشکلاتی مواجه شده و به همین خاطر اتحادیههای داروخانهداران از دولت خواستند اجازه دهد که ماسک با قیمت معمول در داروخانهها در اختیار مردم گذاشته شود. اما وزارت بهداشت ترکیه هنوز هم این پیشنهاد را قبول نکرده است.
در همین حال برخی از نهادهای مدنی، انجمنهای خیریه و احزاب سیاسی، بین مردم ماسک رایگان توزیع میکنند که البته دولت با این اقدام هم مخالف است. دیروز در استان کُردنشین بتلیس، اکیپهایی وابسته به حزب آینده به رهبری احمد داوود اوغلو نخستوزیر سابق ترکیه، بین مردم ماسک رایگان توزیع کردند اما دقایقی از آغاز فعالیت آنها نگذشته بود که تمام این اکیپها توسط پلیس دستگیر شدند.
کرونا و معضل نقدینگی
روزنامه قرار ترکیه در یک گزارش مفصل به این موضوع پرداخته است که در صورت آغاز روند عادیسازی فعالیت شرکتها و صنایع تولیدی و بازرگانی، اصلیترین مشکلات بخش تولید چه خواهد بود.
بر اساس یک نظرسنجی میدانی، ۶۵ درصد از صاحبان صنایع و کارآفرینان ترکیه اعلام کردهاند که به محض پایان دوران کرونا و آغاز روند عادیسازی فعالیت در حوزه کار و تولید، اصلیترین مشکل آنها، تأمین نقدینگی خواهد بود.
فعالان اقتصادی ترکیه معتقدند که کرونا، بانکها، شرکتها و بازار کار و سرمایه را با مشکلاتی روبرو کرده است که دستکم سه ماه پس از پایان کرونا، با معضل تأمین نقدینگی مواجه خواهند بود.
انتقاد از بازگشایی پاساژها
گردش در پاساژها و مراکز خرید در ترکیه، یکی از عادات بخشی از مردم این کشور است. اما در حال حاضر به خاطر ویروس کرونا، پاساژها تعطیل هستند و دولت اعلام کرده است که احتمالاً در روز یازدهم ماه جاری میلادی، مجوز بازگشایی داده خواهد شد.
اما پروفسور توفیق اوزلو از اعضای هیئتعلمی ستاد مبارزه با کرونا، از این تصمیم انتقاد کرده و بر این باور است که چنین اقدامی بسیار مخاطرهآمیز و عجولانه است.